miercuri, 21 martie 2018

Ediția din 23 martie: De la artele cuvântului la filosofie. Explorări contemporane ale culturii clasice.




Încă de la începuturile sale antice, filosofia a aspirat către statutul de știință și s-a definit pe sine ca „știință a științelor”. În același timp însă, tot în Antichitate, apare ideea că filosofia este și „artă a artelor”. Din această alianță improbabilă între rațiune și emoție, între cunoaștere rațională și intuiție poetică s-a născut modul de gândire filosofic care avea să marcheze întregul peisaj intelectual al Europei până în vremurile noastre. 
Fie că vorbim despre reflecțiile privitoare la natură ale presocraticilor sau despre teoriile metafizice ale filosofilor din perioada clasică, de fiecare dată avem în față un demers de cunoaștere îmbrăcat în hainele lingvistice făurite de artele cuvântului grecești. Mărturiile antice spun că Platon însuși, înainte de a-și fi scris dialogurile sale filosofice, și-ar început cariera intelectuală ca tragediograf, ajungând în cele din urmă să creeze cel mai „tragic” personaj al istoriei filosofiei: Socrate, filosoful condamnat pe nedrept la moarte de propria-i cetate din cauza curiozității sale.
Cum a ajuns ca un filosof care nu a scris nimic să fie cel mai celebru personaj al filosofiei? Cum își învinge Socrate soarta tragică prin exercițiul filosofic? Care este adevăratul chip al lui Socrate, așa cum se desprinde el din dialogurile de tinerețe ale lui Platon? Acestea sunt întrebările pornind de la care vom încerca să înțelegem nașterea filosofiei în epoca clasică a gândirii grecești și modul în care, de-a lungul întregii sale existențe, filosofia s-a situat la mijlocul drumului între artă și știință.
Alături de mine în studioul Radio România Cultural îl voi avea ca invitat pe dr. Theodor Georgescu, filolog clasic, lector al Departamentului de filologie clasică și neogracă din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine a Universității din București și coautor al primului dicționar grec-român din cultura noastră, un proiect editorial în curs de publicare ce cuprinde nu mai puțin de 12 volume și 2400 de pagini.
Ne auzim, ca de obicei, pe undele Radio România Cultural, vineri, pe data de 16 martie, începând cu orele 21.10, pentru o incursiune fascinantă în poezia, tragedia și filosofia antică, ce are rostul de a revela importanța studiului limbilor clasice pentru gândirea contemporană.
Puteți asculta înregistrarea completă a emisiunii dacă faceți click aici!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu