luni, 30 martie 2015

Ediția din 14 martie 2015. Mari figuri feminine în filozofie. Hannah Arendt și Edith Stein




Vă invit și în această săptămână la o dezbatere despre poziția femeilor în gândire filosofică contemporană. Daca în întâlnirea anterioară am reparcurs împreună traseul istoric, ambianța culturală și social-politică, respectiv acele date de context care au favorizat pătrunderea femeilor în mediul universitar și academic european, în ediția din această săptămână ne vom opri la performanțele pe care femeile filosof le-au adus în gândirea și meditația reflexivă universală.
Motivul este simplu! Ideea că performanța în filozofie aparține în exclusivitate bărbaților a fost atât de larg răspândită și unanim acceptată, încât ea nu a fost contestată până la începutul secolul al XX-lea, când femeile încep să dobândească cariere științifice și universitare. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că după anii 1950, femeile filosof au produs mari inovații conceptuale și metodologice în filozofie, prejudecata dăinuie și astăzi, paradoxal, chiar în medii filosofice respectabile.
Cum ar trebui să explicăm remanența acestei prejudecăți, în condițiile în care filosofia este prin excelență un discurs reflexiv, critic și autocritic? De ce persistă această opacitatea intelectuală, când realitățile intelectuale actuale probează exact contrariul?
Acestea sunt întrebările ediției din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor, care va ilustra, prin invocarea contribuțiilor unor genii filosofice feminine, precum Hannah Arend și Edith Stein, că performanțele și creativitatea în filozofie transgresează sexul.
Ca și în săptămâna trecută, invitată în studio este d-na Tereza-Brândușa Palade, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice din București, SNSPA. 
Vă astept ca de obicei intervențiile dvs. radiofonice la cunoscutele telefoane ale RRC.

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_martie_2015-28970


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu