luni, 30 martie 2015

Ediția din 8 nov. 2014 Către o etică a restituirii. Controverse filosofice actuale asupra proprietății

                                  Invitat: conf. univ. dr. Emanuel Mihai Socaciu

Ideea „îndreptării nedreptăților” comise în perioada comunistă domină încă agenda publică a societăților Est-europene, cu toate că de la prăbușirea „blocului sovietic” se împlinește, în curând, un sfert de secol. Dezbaterile aprinse, nici astăzi pe deplin stinse, s-au concentrat pe teoria și practica procedurilor reparatorii menite să corecteze nedreptățile din trecut și, deopotrivă, să reinstituie acel sentiment moral de dreptate, echitate, justiție și pace socială profund afectat de ideile utopice ale fericirii universale.
Ei bine, în acest context de reinstituire a dreptății confiscate de comunism, filosofii profesionalizați în etica aplicată au întreprins, alături de alți intelectuali umaniști, cercetări teoretice menite să producă clarificări asupra unor concepte pe care comunismul le-a vidat de înțeles. Între acestea, ușor de bănuit, conceptele de „proprietate privată și proprietate publică” au ocupat un loc de prim ordin, mai ales după ce legislațiile retrocedării proprietăților confiscate de comunism au început să producă efecte și schimbări sociale de mare profunzime.
Care este contribuția eticii aplicate la deslușirea complexului dosar al retrocedărilor proprietăților confiscate de comuniști?
Acesta este întrebarea esențială la care va răspunde Ediția din 8 noiembrie 2014 a Izvoarelor de filozofie la care vă invit să parcipați și dvs. prin intermediul telefoanelor.
Pretextul acestei dezbateri mi l-a oferit apariția recentă la editura All a unei lucrări incitate, A cui este casa mea? Preliminarii la o etică a restituirii, semnată de d-l Emanuel Mihai Socaciu, conf. univ. dr. la Facultatea de filozofie a Universității din București, directorul adjunct al  „Centrului de Cercetare în Etică Aplicată”, invitatul nostru în studio.


Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_noiembrie_2014-24363


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu