luni, 30 martie 2015

Ediția din 7 martie 2015 Contează sexul în filozofie? Prezențe feminine în gândirea filosofică de ieri și de azi


Invitat: conf. univ. dr. Tereza-Brândușa Palade

Apariția femeilor filosofi în gândirea europeană recentă a generat, în chiar interiorul filosofiei, o serie de noi itinerarii de cercetare asupra cărora venerabila tradiție masculină în domeniu a fost, pare-se, opacă. Între acestea, ideea că filosofia, în ciuda pretenției sale universaliste, se fundează pe o serie de predeterminări culturale și de „gen”, a devenit atât un bun cultural unanim acceptat, cât și o bază a criticii tradiției filosofice care s-a înfățișat pe sine, timp de milenii, ca fiind impersonală și transgresând factori particulari precum religia, sexul ori cadrele culturale și etnice. 
Despre aceste noi explorări în gândirea europeană recentă, realizate de femei filosof care ocupă poziții importante în lumea academică, a cercetării universitare și a profesoratului, vă invit să facem o dezbatere în această săptămână în care omagiem femeia și, totodată, reflectăm lucid și asupra condiției actuale a femeii în societatea contemporană.
Invitată în studio este d-na Tereza-Brândușa Palade, conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice din București, SNSPA, un nume care s-a impus în ultimul deceniu și jumătate, printr-o prodigioasă activitate de creație filosofică personala, deopotrivă, de cercetare și traducere a unor opere filosofice semnificative, atât în gândirea românească, cât și în diverse comunități epistemice și medii culturale internaționale.
Contează oare sexul în filozofie în condițiile în care gândirea, ca atribut universal al ființei noastre omenești distribuit egal între bărbați și femei, nu posedă determinații sexuale?
Această este interogația principală a emisiunii! Vă astept ca de obicei intervențiile dvs. radiofonice la cunoscutele telefoane ale RRC.

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_martie_2015-28970

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu