luni, 30 martie 2015

Ediţia din 7 februarie 2015 Istoria filosofiei ca dramă. Reinterpretări ale gândirii idealismului german


Apariţia recentă la prestigioasa editură a Academiei Române a două noi lucrări, Filosofia idealismului german. Repere pentru o nouă modernitate şi Funcţionalism şi ontologie, semnate de cunoscutului filosof şi germanist Claudiu Baciu, readuce în discuţie dramatismul gândirii filosofice moderne, în chiar momentul ei de vârf german, perioada în care dezbaterea, dialogul şi conflictul dintre ideile concurente, întotdeauna mediate şi justificate raţional, configurează definitiv spiritul în care europenii înţeleg să facă şi astăzi filosofie.
Acest dramatism al gândirii, care începe cu ruptura radicală faţă de filosofia trecutului realizată, cum se ştie, de către Kant şi care atinge cote nemaîntâlnite de abstracţie prin gândirea lui Fichte, Schelling şi Hegel, Schopenhuer, Schleiermacher şi Nietzsche, va constitui subiectul dezbaterii la care va invit să participaţi în această săptămână.
În ce măsură ideile filosofice postmoderne de astăzi, fundate pe relativismul valorilor şi pluralităţii adevărului, îşi găsesc izvorul în dezbaterile acestei periode de aur a gândirii europene? De ce filosofia idealistă germană a fost considerată de către marxiştii de pretutindeni o rătăcire filosofică ce trebuia combătută? Ideile acestei filosofii „idealiste” sunt total depărtate de viaţa noastră reală? Mai putem vorbi şi astăzi de idealism în filosofie?
Acestea sunt întrebările la care aştept, ca de obicei, intervențiile dvs. radiofonice la cunoscutele telefoane la RRC.





Invitat: cercet. şt. dr. Claudiu Baciu
Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_februarie_2015-28091

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu