luni, 30 martie 2015

Ediția din 28 febr. 2015 Ce este european și românesc în filosofia românească? Cercetări filosofice interculturale actuale


Filosofia românească este, fără îndoială, o specie a filosofiei europene. Curentele și orientările filosofice autohtone, tematicile, metodele și agenda de cercetare a gândirii românești sunt, încă din zorii modernității, de extracție europeană. Pe de altă parte, realizările unor gânditori autohtoni, precum Lucian Blaga, Ion Petrovici, Mircea Eliade, Emil Cioran ori Constantin Noica au fost integrate atât patrimoniului filosofic european cât și celui românesc, ceea ce arată că, în fapt, interculturalitatea este conceptul cheie prin intermediul căruia noi putem înțelege atât europenitatea cât și specificitatea filosofiei românești.
Care este conținutul actual al acestui concept polisemantic, atât de des invocat de întreaga cultură umanistă românească? În ce constă originalitatea filosofiei românești? În fond, ce este european și ce este românesc în filosofia românească?
Acestea sunt întrebările emisiunii Izvoare de filosofie din aceasta săptămână, întrebări sugerate de lucrările Simpozionului Național, Categorii filosofice și concepte interculturale în filosofia românească, organizat de „Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice”, Facultatea de Filozofie a Universității din București, vineri 27 febr. începând cu ora 10.00, la sediul Facultății de Filozofie, str. Splaiul Independenței, nr. 204, Sector 6, Grozăvești.

Invitat: prof. univ. dr. Viorel Cernica 

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_februarie_2015-28091

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu