luni, 30 martie 2015

Ediția din 25 oct. 2014 Gândirea lui Rene Descartes în abordări exegetice actuale. Proiectul editorial: „Corespondența completă”


Vă invit să facem un schimb de opinii asupra actualității gândirii lui Rene Descartes (1596-1650), filosoful care a transmis posterității, între atâtea alte gânduri nemuritoare, și ideea că mintea noastră poate ajunge la adevăr dacă este folosită metodic și îndrumată de reguli clare și precise.
            Pretextul acestei dezbateri îl constituie apariția recentă la Editura Polirom a primului volum din seria Rene Descartes Corespondența completă, o lucrarea de mare erudiție ce cuprinde pe lângă traducerea schimbului de scrisori dintre Descartes și prietenilor săi, savanți, teologi, filosofi, și o cercetare asupra atmosferei culturale, spirituale, filosofice și științifice în orizontul căreia a avut loc această monumentală corespondență.
            Invitat în studio este cunoscutul om de cultură și profesor universitar Vlad Alexandrescu îngrijitorul și coordonatorul echipei interdisciplinare implicată în acest proiect editorial major, de traducere și exegeză a corespondenței lui Dascartes cu savanții și cărturarii timpului său.
Ce credeți dvs. dragi prieteni ai emisiunii? Într-o lume dominată de  valori plurale, de relativism și opinii personale/ mai mult sau mai puțin arbitrare/ ideea lui Descartes a unității dintre metodă și adevăr mai este de actualitate? Altfel spus, ce valoare mai are raționalismul în lumea noastră postmodernă?
Acestea sunt întrebările la care vă invit să participați la dezbaterea radiofonică din această săptămână.


Invitat: prof. univ. dr. Vlad Alexandrescu 

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_octombrie_2014-24362

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu