luni, 30 martie 2015

Ediția din 22 nov. 2014 Filozofie și interculturalitate. O perspectivă americană asupra filosofiei lui Lucian Blaga



Mesajul universal al filosofiei lui Blaga a primit de curand o noua confirmare pe care o datoram, de aceasta data, unui tanar filosof american, Michael S. Jones, profesor la Liberty University, Virginia, cel care a semnat lucrarea The Metaphysics of Religion. Lucian Blaga and Contemporary Philosophy, o veritabila contributie exegetica ce-l propulseaza pe Blaga in dezbaterile filosofice internationale.
Lucrarea, tradusa de curand in limba romana - prin grija d-lor Geo Savulescu, medic, dar și dr. în filosofie si Dominic Georgescu, conf. univ. dr. - propune o surprinzătoare viziunea asupra filosofiei religiei blagiene care, înca de la celebra polemica Blaga-Staniloae, a devenit cel mai controversat segment al gândirii lui Blaga.
Una dintre ideile fundamentale ale profesorului Michael S. Jones, susținută de multiple argumente, este ca dialogul actual dintre știință și religie își găsește în filosofia lui Blaga un model intercultural si interdisciplinar.
Care este perspectiva „americană” asupra  gândirii lui Blaga si care este sensul actual al dialogului dintre religie-filosofie-știință?                   dr. Geo Săvulescu 
            În jurul acestei întrebări se va coagula dezbaterea pe care v-o propune ediția Izvoarelor de filosofie din aceasta săptămână.
  prof. dr. Michael S. Jones
 













Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_noiembrie_2014-24363



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu