luni, 30 martie 2015

Ediția din 21 martie 2015. Societăți în rețea. Remodelări europene ale spațiului public românesc în analize interdisciplinare


Vorbim tot mai mult în ultima vreme despre „cultura virtualității reale”, respectiv despre o nouă formă de reprezentare asupra lumii ce-și are izvorul în „societatea rețelei”, generată de utilizarea globală a internetului.
Internetul, cum subliniază o serie de cercetări recente, nu este doar un mod revoluționar de comunicare - întrucât a interconectat în rețea toate celelalte mijloace de comunicare în masă - ci și o formă irepresibilă de schimbare a habitatului nostru mintal, adică a sistemelor de credințe și valori ce însoțesc, de la naștere și până la moarte, orice făptură umană.
Care este sensul și cât de adânci sunt schimbările produse în stilul nostru de viață, sub impactul discursului mediatic și al comunicării prin internet? Cum ne este afectată viața personală și ce tipuri de remodelări ale spațiului public își au izvorul în informațiile propagate de cultura rețelei și a diverselor canale din mass-media? Pe scurt, care este impactul acestei „societăți în rețea” asupra culturii noastre personale și, deopotrivă, publice de ieri și de azi?
Acestea întrebări, sugerate de problematica extrem de incitantă a celei mai recente lucrări a cunoscutului editor, filosof și sociolog al culturii, prof. univ. dr. Constantin Schifirneț, Mass media, modernitate tendențială și europenizare în era internetului, vor constitui și provocările dezbaterii noastre din această săptămână.
Aștept ca de obicei intervențiile dvs. radiofonice la cunoscutele numere de telefon ale RRC.


Invitat: prof. univ. dr. Constantin Schifirneț

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_martie_2015-28970

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu