luni, 30 martie 2015

Ediția din 21 febr. 2015 Între igiena minții și examinarea adevărului. Rolul logicii în constituirea culturii (filosofice) românești


Chiar dacă astăzi logica pare a fi o disciplină înrudită mai degrabă cu matematica decât cu filosofia, în realitate acest gen de preocupări intelectuale posedă caracteristici formative, paideice și culturale, unanim recunoscute. Căci, prin intermediul logicii  cunoaștem nu doar condițiile formale ale gândirii corecte, ci și mecanismele prin care ea se exercită argumentativ, critic și autocritic, în toate zonele culturii. Altfel spus, logica livrează nu doar instrumente care mențin și fortifică igiena minții, ci și căi de exercițiu metodic de căutare, aflare și întemeiere a adevărului ca bun cultural și public.
Ei bine, despre această prezență culturală a logicii vom vorbi în dezbaterea din această săptămână, plecând de la cercetările întreprinse de către d-l Viorel Vizureanu, prof. univ. la Facultatea de filozofie a Universității din București, autorul unor recente lucrări dedicate istoriei logicii românești. Vom lua, cu precădere, ca pretext al dezbaterii lucrarea Repere clasice ale logicii românești, care argumentează, între altele, că la noi în cultură preocupările de logică nu s-au făcut doar pentru sine, adică în folosul logicii însăși, ci au avut și un rol cultural întemeietor.
            Ce rol acordați dvs. culturii argumentative promovate de logică, în condițiile în care procedurile retorice și manipulative sunt ținute, în spațiul nostru public, la mare cinste?
Aștept ca de obicei intervențiile dvs. radiofonice prin intermediul cunoscutelor telefoane ale RRC. 

Invitat: prof. univ. dr. Viorel Vizureanu
Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_februarie_2015-28091

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu