luni, 30 martie 2015

Ediția din 20 dec. 2014 Sărbătoarea între sacru și profan. Mai există un spirit al sărbătorii?

Invitat: cercet. șt. dr. Ozana Cucu Oancea
           

Sărbătoarea, confundată deseori, în mod simplist, cu ritualul religios ori cu datinile şi obiceiurile tradiţionale, este o stare interioară și social-comunitară atât de complexă, încât înțelegerea și explicarea acesteia a făcut necesară o abordare interdisciplinară. Filosofii, sociologii, etnografii, antropologii și teologii și-au dat mâna pentru a înțelege misterul exprimării sociale și comunitare, de o diversitate copleșitoare, a trăirilor noastre intime legate de sărbătoare: emoții puternice, bucurie, desfătare și mulțumire, satisfacție și mângâiere, într-un cuvânt plenitudine.
Cum se articulează trăirile noastre intime legate de sărbătoare cu expresiile sociale și comunitare pluriforme? Ce știm noi despre trăirea sărbătorilor și care sunt fațetele nevăzute, relevate de cercetătorii acestui fenomen uman universal? Există un spirit unitar al sărbătorii pe care-l putem detecta în diversitatea debordantă a comportamentelor omenești legate de celebrările de pretutindeni?
Suntem onorați de prezența în studio a d-nei Ozana Cucu Oancea, cercet. șt. dr. la Institutul de Sociologie al Academiei Române, un nume care s-a impus, deopotrivă, în cercetarea națională și internațională a sociologiei sărbătorii. Continuatoare a unor cercetări de pionierat în domeniu, datorate în primul rând filosofului Vasile Băncilă, domnia sa, a publicat două remarcabile volume Trăirea sărbătorilor. Între meditaţiei şi petrecere, (2001), De la Moş Gerilă la Santa Claus. O privire sociologică asupra Crăciunului (2006), carți ce i-au asigurat o bună platformă în inserția internațională de cercetări, din noul domeniu de investigații umaniste numit Sociology of Celebration.
Vă invit, dragi prieteni ai emisiunii, ca de obicei, la un schimb telefonic de opinii, despre felul în care dvs. vă reprezentați și trăiți această stare miraculoasă de echilibru interior și de comuniune cu semenii noștri.

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_decembrie_2014-24364

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu