luni, 30 martie 2015

Ediția din 17 ian. 2015. Între poetica gândirii și gândirea poetică. Către un Eminescu al zilelor noastre

Apariția recentă la Editura Humanitas a impresionantului volum Mihai Eminescu, Poezii, ediție adnotată, Selecție, cronologie și note de Cătălin Cioabă, redeschide vechiul și mereu noul dosar al drumului pe care trebuie să-l parcurgem pentru a avea acces la mesajul originar al poeziei și, în plan mai general, al întregii opere eminesciene.
Cum trebuie citit Eminescu? Există o ordine privilegiată de lectură? Trebuie să urmăm cu strictețe cronologia scrierilor sale sau să-l citim pe „sărite”, conjunctural, în funcție de stările și trăirile noastre interioare? Lecturile noastre trebuie să fie genuine, adică fără o pregătire teoretică prealabilă, sau ar trebui precedate de frecventarea literaturii de cercetare produse de cunoscuții eminescologi de la Călinescu la Petru Creția? Cu ce începem? Cu poezia sau cu proza? Lăsăm oare la sfârșit ziaristica și reflecția filosofică eminesciane? 
Iată doar câteva dintre întrebările sugerate de aparția acestei noi selecții din lirica eminesciană, întrebări pe care vi le adresez și dumneavoastră în dezbaterea la care vă invit să participați astăzi, o dezbatere ce omagiază împlinirea a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.
            Invitatul nostru în studio, dl Cătălin Cioabă, dr. în filozofie, eseist și traducător, va încerca să răspundă și provocărilor particulare ale dumneavoastră, pe care nu mă îndoiesc că le veți formula prin intermediul cunoscutelor telefoane ale RRC.


Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_ianuarie_2015-27289

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu