luni, 30 martie 2015

Ediția din 14 febr. 2014 Critica culturală a era relativismului valoric. Reîntemeieri filosofice și estetice

Actualele practici filosofice „de nișă”, în interiorul unor mici comunității specializate și intens racordate la agenda internațională de cercetare, s-au depărtat, pare-se, de menirea cu care a fost înzestrată filosofia, încă de la începuturile modernității românești, anume de ferment al creației umaniste, de critică și îndrumare culturală. „Îndeobşte, spunea Ion Petrovici cu multe decenii în urmă, în orice cultură, filosofia ocupă un loc aparte. Ea nu este un simplu mădular care la nevoie ar putea să şi lipsească. Dânsa are repercusiuni în toate ramurile vieţii culturale, fiindcă ea este aceea care dă directive ferme, aceea care autorizează şi fundamentează. Un filosof, demn de acest nume, nu este numai un meditativ singuratic, ispitit de anumite probleme speciale, ci un îndrumător în toate regiunile culturii”.
În ce măsură valoarea instrumentală a filosofiei, de critică și îndrumare a creației umaniste, de întemeiere a valorilor, mai este prezentă în practicile culturale actuale?  Oare, sub impactul relativismului și multiculturalismului, dimensiuni culturale ale filosofiei au fost abandonate? Mai avem nevoie astăzi de o filozofie care să-și asume sarcini culturale de tip maiorescian?
Acestea sunt întrebările emisiunii, pe care le-am extras dintr-o nouă și incitantă lucrare de critică și meditație culturală, Al treilea sens, semnată de cunoscutul eseist și filosof, prof. univ. dr.  Ion Dur, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, invitatul ediției din această săptămână a Izvoarelor de filozofie, în jurul cărora va propun să coagulăm dezbaterea noastră din această săptămână.
Astept ca de obicei intervențiile dvs. radiofonice.

Invitat: prof. univ. dr. Ion Dur
Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_februarie_2015-28091


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu