luni, 30 martie 2015

Ediția din 13 dec. 2014. Restituiri filosofice. Gândirea lui Simion Bărnuţiu în arhive și manuscrise inedite


Comemorarea celor 150 de ani de la moartea cărturarului și revoluționarului pașoptist Simion Bărnuțiu marcată recent de o serie de evenimente de rang academic și universitar, s-a împlinit acum, la sfârșit de 2014, cu apariția unei lucrări filosofice inedite, Metafizica, recuperată din bogata arhivă a cărturarului și gânditorului transilvan de către doi erudiți cercetători și editori clujeni, Eugen Cucerzan și Ionuț Isac.
Importanța acestei lucrări, apărută recent la Editura „Casa cărții de știință” din Cluj-Napoca, este revoluționară, cum argumentează decisiv cei doi cercetători și editori, cel puțin din perspectiva înțelegerii contextului social, cultural și intelectual, care au susținut și stimulat nașterea filosofiei românești moderne. Pe scurt, apariția acestei lucrări inedite aruncă o nouă lumină asupra confruntării dintre cele două școli de gândire, bărnuțiană și maioresciană, care au dominat cultura umanistă și filosofică de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Unde se situează Simion Bărnuțiu, după apariția Metafizicii și, firește, a altor lucrări inedite, cum ar fi Ştiinţa dreptului, în istoria filosofiei românești?
Aceasta este principala întrebare pe care o lansează ediția din această sâmbătă a Izvoarelor de filozofie. Invitatul ediției este d-l cercet. șt.  dr. Ionuţ Isac, Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca, Departamentul de cercetări socio-umane.
Aștept intervențiile radiofonice ale dvs. la cunoscutele telefoane ale RRC.



Invitat: cercet. șt.  dr. Ionuţ Isac
Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_decembrie_2014-24364

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu