luni, 30 martie 2015

Ediția din 11 oct. 2014. Restituiri filosofice. Hans Blumenberg - un filosof al Europei Unite





 Vă invit în această sâmbătă să facem o dezbatere despre ceea ce este, în mod real, în prezentul punctual, Comunitatea europeană și așteptările ori dorințele noastre, despre ceea ce ar trebui să fie Europa Unită, mai ales că după aderarea grupurilor de țări foste comuniste, inclusiv a României, în ianuarie 2007, corul vocilor nemulțumite de asimetria dintre promisiuni și realitate a căpătat o amploare aproape îngrijorătoare.
Vă provoc la această dezbatere ce mi-a fost sugerată de gândirea unui incitant filosof german, mai puțin cunoscut în România, Hans Blumenberg (1920-1996), un gânditor care a reflectat sistematic, în întreaga sa viață asupra  nenumăratelor înțelesuri ale cuvântului european, plecând de la studiul literaturii, științei, istoriei și filosofiei europene.
Invitat în studio este Ionuț Răduică, asistent univ. la Universitatea din Craiova, un tânărul filosof cu preocupări interdisciplinare, filosofice, științifice și jurnalistice, dr. în filozofie cu o lucrarea despre opera gânditorului german Hans Blumenberg, la care vom face dese referiri.
Ce înțelesuri asociați dumneavoastră  cuvântului „european”? Care vă sunt speranțele și ce așteptări aveți de la „europenii” care trăiesc în Europa Unită? Cum se corelează viața dvs. personală cu statutul de cetățean european? Aveți de dezamăgiri? Dar soluții?
Acestea sunt întrebările la care vă invit să participați, prin intermediul cunoscutele telefoane ale RRC.




                                                  Invitat: asist. univ. dr. Ionuț Răduică
Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_octombrie_2014-24362


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu