sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Ediția din 9 nov. 2013. De la cultivarea tradiției la îndrăzneala ideilor. Filozofia românească azi


Invitat: conf. univ. dr. Viorel Cernica 

În contextul împlinirii a 150 de ani de existență a Universității din București, Facultatea de filozofie a inițiat o serie de manifestări științifice, cu un pregnant caracter evaluativ, menite să răspundă la multiplele provocări legate de tensiunea dintre cultivarea tradiției interne de gândire – ce conferă în orice cultură reflexivă nucleul identității de sine - și o serie de investigațiile filosofice „avangardiste” care tind să „rușineze” sau chiar să suprime legătura cu trecutul.
Tensiunea „trecut vs. prezent” s-a strecurat, pare-se, în chiar titlul simpozionului Hermeneutica ideii de filosofie românească, organizat între 8-9 noiembrie 2013 de către „Centrul de cercetare a Istoriei Ideilor filosofice” al Facultății de filozofie, manifestare științifică la care au participat nu doar universitari ori cercetători profesionalizați în domeniu, nume de notorietate în gândirea românească actuală, ci și un număr semnificativ de doctoranzi, masteranzi și chiar studenți pasionați de cercetarea fenomenului filosofic românesc.
Ediția de astăzi a întâlnirii noastre, vă propune o dezbatere plecând de la acest veritabil dialog între generații filosofice, cu scopul de a întrezări un răspuns la întrebarea tuturor întrebărilor: încotro filosofia românească?
Invitatul emisiunii este d-l conf. univ. dr. Viorel Cernica, organizatorul acestui simpozion, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei gândirii românești. 


2 comentarii:

  1. M-au obosit cuvintele de specialitate din această emisiune: paideic, aporetic, hermeneutic... Pentru mine, sunt puţin confuze. Dar, iertaţi-mi tupeul, par să fie confuze şi pentru cei care le difuzează. "Hermeneutica ideii de filozofie" nu mi se pare o exprimare corectă, chiar dacă un mare literat vorbea despre Hermeneutica (sau Biografia) ideii de literatură. Tot aşa, sintagma "sens hermeneutic" folosită de domnul Cernica într-un articol -- cum ar trebui interpretată? un sens al interpretării sensurilor?
    Voi încheia într-un suflu pozitiv, exprimându-mi mulţumirea de a urmări emisiunea domniei voastre în direct, prin cameră video.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate, domnule Bologa, discutia a fost foarte "tehnica", cel putin in prima parte. Si, fara indoiala, tehnica poate ascunde necunoasterea sau macar slaba stapanire a chestiunii puse in discutie. Sa stiti ca eu insumi am indoieli in privinta ideilor care sunt rostite - iata, si de mine - in acest mod. Cu toate acestea, eu am incercat in aceasta emisiune sa vorbesc in asa fel incat sa nu-i obosesc pe ascultatori, ci sa-i apropii de un eveniment din viata noastra filosofica.
      Exprimarea "hermeneutica ideii de filosofie romaneasca" este, cred, corecta. Nu inteleg de ce credeti dumneavoastra ca nu ar fi. Este vorba despre "interpretarea" unei idei. Poate fi interpretat orice "semn"; nu vad de ce unei idei nu i s-ar cuveni calitatea de semn, pentru a primi o interpretare.
      Va referiti si la sintagma "sens hermeneutic", socotind-o problematica fiindca hermeneutica ar insemna, spuneti dumneavoastra, "interpretarea sensurilor". Eu stiu ca termenul in cauza inseamna interpretarea semnelor, nu a sensurilor (mai bine spus, si a sensurilor, daca acestea devin semne).
      Va multumesc pentru atentia dumneavoastra si va doresc numai bine.
      Viorel Cernica

      Ștergere