joi, 4 iulie 2013

Ediția din 6 iulie. Incursiuni în logica…inimii. Reconfigurări conceptuale în antropologia filosofică actuală

Invitat: dr. Huian (Albu) Georgiana

Încercările de înțelegere a ființei noastre ca întreg au gravitat, mai ales de la Kant încoace, în jurul unor concepte investite cu rol axiomatic și unificator: subiect, substanţă gânditoare, eu, interioritate, conştiinţă, intenţionalitate, intelect, corp etc. Rând pe rând, aceste concepte au devenit axiome ale înțelegerii de sine omenești, fapt pe care-l putem identifica în sute de cărți și mii de articole grupate în biblioteci sub eticheta: „antropologie filosofică”.
Numai că, fapt paradoxal, pe măsură ce avansăm, cu ajutorul acestor concepte, în cunoașterea de sine, ființa noastră se ascunde tot mai mult, adeverind parcă spusele lui Blaga: misterul lumii sporește pe măsură ce ne apropriem de el!
Ei bine, în dezbaterea din această sâmbătă va propunem un itinerar insolit de înțelegere a omului, amintind de celebrele cuvinte ale lui Pascal: „inima are rațiunile sale pe care rațiunea nu le cunoaște”.
Pretextul dezbaterii îl constituie cercetările recente întreprinse de către d-na Huian (Albu) Georgiana, invitata noastră în studio, asupra unei vechi tradiții culturale, filosofice, teologice și intelectuale europene, care socotea că „inima” este principalul nostru organ de cunoaștere. În „inimă”, și nu în „rațiune”, cum credem noi, se află, pare-se, centrul cunoașterii veritabile, capacitatea noastră instantanee de a deosebi adevărul de fals și binele de rău și, mai mult decât atât, doar prin „cunoașterea cardiacă”, ca „vedere” a lui Dumnezeu, am putea descifra misterul vieții și al morții.
D-na Huian (Albu) Georgiana este o reprezentantă de vârf a tinerei generații de filosofi români, aflate în plin proces de afirmare publică. Domnia sa a absolvit două facultăți: Facultatea de filosofie și Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia de Filologie Clasică, Universitatea din Bucureşti. Studiile de licență au fost urmare de o serie de specializări și masterate în filozofie și teologie: stagii de specializare în Germania, la Universitatea din Tubingen, masterat la Universitatea din Louvain, Belgia, specializarea studii europene, masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Secția Doctrină și Cultură. De curând, invitata noastră și-a susținut un doctorat în cotutelă, Universitatea din București, Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV, îndrumător filosoful Jean-Luc Marion), cu mențiunea très honorable, pe o temă apropiată subiectului pe care-l vom dezbate în emisiune: Rolul inimii în edificarea subiectivității și a intersubiectivității augustiniene.


Un comentariu: