joi, 27 iunie 2013

Ediția din 29 iunie De la pasiune la specializare. O dezbatere privind cercetările profesionalizate în domeniul filosofiei româneşti


Invitat. conf. univ. dr. Viorel Cernica 

Unul dintre cele mai semnificative fenomene ce se petrec în cultura noastră reflexivă actuala îl constituie inițierea de cercetări profesionalizate în domeniul istoriei filosofiei românești, segment de investigații teoretice lăsat, decenii întregi, la voia întâmplării. Faptul ca atare, merită o analiză de detaliu, mai ales că însăși ideea de „filozofie românească” a fost contestată chiar din interiorul celor care au practicat, paradoxal, în mod creativ filosofia.
Vă mai aduceți aminte de spusele lui Nae Ionescu? „Filosofia românească în forma ei cultă, nu există. Și e foarte probabil că  nu va exista încă multă vreme de aici înainte...Filosofia românească nu va începe să se constituie decât în clipa în care va pătrunde ideea că o filosofie valabilă pentru toți și totdeauna nu e bună de nimic”.
Cum și când s-a trecut de la pasiunea pentru analiza gândirii românești, la constituirea unei veritabile specializări filosofice în acest domeniu? Ce structuri instituționale (secții de cercetare, reviste de specialitate, congrese și simpozioane etc) sunt implicate în acest segment de analiză filosofică? Care sunt cele mai importante proiecte și care este anvergura lor? În final, oare în ce orizont de timp vom avea la dispoziție o istorie „completă” a filosofiei românești?
Acestea sunt întrebările la care este invitat să răspundă d-l conf. univ. dr. Viorel Cernica la Facultatea de filosofie a Universității din București și coordonator al Secției de istorie a filosofiei românești, din cadrul Institutului de filozofie și psihologie „Constantin Radulescu-Motru, al Academiei Române.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu