vineri, 10 mai 2013

Ediția din 11 mai 2013. O posteritate filosofica copleșitoare. Bicentenar Søren Kierkegaard

Invitat: dr. Ana Stanca-Tăbărași 


Sărbătorirea celor două sute de ani de la nașterea filosofului danez Søren Kierkegaard (5 mai 1813 - 11 nov. 1855), marchează decisiv anul filosofic 2013, atât prin amploare evenimentelor internaționale anunțate, cât și prin încercarea comunităților profesionale de pretutindeni, atașate de gândirea acestei personalități enigmatice, de a sistematiza o posteritate filosofică copleșitoare. Căci, gândirea lui Kierkegaard a produs un labirint de interpretări atât de variate și venite din toate domenii umaniste, filozofie, teologie, literatură, critică socială etc. încât opera sa originară mai degrabă se ascunde, decât se arată.
Cine este Kierkegaard? Această întrebare pusă de celebrul filosof german Karl Jaspers, la un colocviu organizat de UNESCO la Paris în anul 1964, revine tot mai mult în actualitate, pe măsură ce influența spiritului său de gândire a devenit planetară.
Care sunt evenimentele internaționale semnificative ce vor marca bicentenarul Søren Kierkegaard? Care este imaginea actuală a filosofului danez, după ce recent s-a încheiat publicarea seriei de Opere complete, într-o impresionantă ediție critică? În final, cine este Kierkegaard? 
Iată întrebările la care va încerca să răspundă actuala ediție a Izvoarelor de filozofie. Salutăm prezența în studio a d-nei Ana-Stanca Tabaraşi, colaboratoare a „Centrul de cercetare Søren Kierkegaard” și traducătoarea din daneză a seriei,  Søren Kierkegaard, Opere, din care au apărut în decursul ultimilor ani, la Editura Humaitas, trei volume semnificative. (A se vedea și postarea de pe acest blog: Ediția din 3 martie 2012).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu