marți, 2 aprilie 2013

Ediția din 6 aprilie 2013. În căutarea sinelui. Explorări filosofice în lumea reflexivității românești


Invitat: prof. univ. dr. Ion Dur  

Virtuțile investigațiilor de tip filosofic sunt deseori minimalizate prin mobilizarea a două argumente încrucișate: primul - filosofia produce texte despre texte și nu texte despre fapte; al doilea - filosofia este narcisistă, pentru că vorbește emfatic doar despre propriile ei teme, în vreme ce viața noastră își urmează cursul independent de ce spune un filosof sau altul.
Așa să fie oare? Argumentul „faptelor” oare la ce fapte se referă? Nu există cumva și „fapte de conștiință” ori „fapte de cultură” ce ar trebui deslușite filosofic, pentru motivul simplu că nu avem alte mijloace la îndemână? Apoi, temele proprii filosofiei nu sunt interioare vieții noastre în nesfârșitele ei manifestări culturale?
Ei bine, ediția din această săptămână vă invită să participați la o dezbatere radiofonică, în care virtuțile examinării filosofice nu pot fi contestate. În primul rând, pentru că textele despre texte propun o interpretare la ceea ce e deja interpretat, adică o hermeneutică a textelor. În al doilea rând, pentru că autorul examinării, filosoful Ion Dur, invitatul emisiunii, se caută pe sine în lumea vieții și culturii în care trăim, iar exemplul său ar putea fi urmat de oricare dintre noi.
Pretextul dezbaterii îl constituie apariția ultimei lucrări semnate de către invitatul nostru, în care analiza filosofică se împletește cu reflecția culturală și examinarea de sine.   

4 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Au cam disparut emisiunile (audio) din 2012 - in afara de citeva din luna decembrie -,taman cind ma preaateam sa reascult cite ceva (erau multe interesante). Se poate un "hocus-pocus" ca sa apara la loc (cele din 2011 vad ca sint bine-mersi). Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am verificat inregistrare cu inregistrare. Toate sunt la locul lor si pot fi ascultate in bune conditii tehnice. Cred ca dvs. aveti o problema cu calculatorul. E posibil ca programul audio pe care-l aveti sa nu „citeasca” inregistrati in format mp3. Nu gasesc nici o alta explicatie.
    Va multumesc pentru ca ascultati „Izvoare de filosofie”!
    Constantin Aslam

    RăspundețiȘtergere
  3. Revin!
    Inregistrarea emisiunii cu d-l prof. Ion Dur o postez cel mai devreme miercuri seara, pe 10 aprilie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu pot decit sa ma bucur ca sint la locul lor (si ca e de la mine). O sa-mi iau computerele la puricat (straniu ca nu au disparut toate, ci numai unele). Multumesc de raspunsul promt - si scuze ca l-am, ca sa zic asa, "spamat" pe domnul Dur.

    La cit mai multe si bune emisiuni!

    RăspundețiȘtergere