miercuri, 24 aprilie 2013

Ediția din 27 apr. Economia imaterială. Perspective filosofice asupra științei și tehnologiei actuale

Invitat: conf. univ. dr. Constantin Stoenescu 


             Ideea că există o anumită clasă de adevăruri evidente, sustrase ab initio oricăror examinări critice, este permanent contestată de dinamica accelerată a vieții noastre. Astfel, convingerea că există o linie clară de demarcație între activitățile productive și activitățile neproductive este permanent relaxată prin apariția unei noi îndeletniciri: economia imaterială și simbolică, bazată pe cunoaştere, educaţie şi cercetare.
            Care sunt factorii care produc această  răsturnare de proporții în practicile economice actuale? Oare cunoștințele de „tip universitate” sunt responsabile de regândirea raporturilor dintre activitățile productive și îndeletnicirile simbolice? „Societatea cunoașterii”, despre care am început să vorbim tot mai mult, a devenit dintr-un proiect futurologic o realitatea trăită cotidian? Acestea sunt provocările ediției din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor!
Vom fi însoțiți în acest periplu interogativ de d-l conf. univ. dr. Constantin Stoenescu, Prodecan al Facultății de Filosofie a Universității din București, unul dintre cei mai buni specialiști români care investighează, cu mijloacele filosofului profesionalizat în epistemologie și managementul cunoașterii, noua alianță dintre societate și economia imaterială. Amorsa dezbaterii noastre va circumscrie proiectul de cercetare al domniei sale „Epistemologia științei și managementul cunoașterii”, finalizat în studii, articole și, de curând, într-o lucrare de sinteză ce apare la Editura Universității din București.
      

Un comentariu:

  1. Excelenta emisiune!
    Mi-ar place ca subiectul urmatoarei carti a d-lui Constantin Stoenescu sa fie "marketizarea si birocratizarea cercetarii stiintifice".
    Cu stima,
    Marcel Chelba

    RăspundețiȘtergere