sâmbătă, 13 aprilie 2013

Ediția din 13 apr. Provocările formative ale valorilor…tradiționale. Perspective ale filosofiei educației


Invitat: prof. univ. dr. Emil Stan 

      „Procesul” intentat celor trei valori cardinale tradiționale, Adevărul, Binele,  Frumosul, trioul în cunoscuta expresia a lui Howard Gardner, de către lumea noastră multiculturală și relativistă este atât de cunoscut, încât am început să-l considerăm ca pe ceva de la sine-înțeles. Căci, ce poate părea mai firesc decât să admitem, fără rezerve, ideea că punctele noastre de vedere asupra trioului sunt cu mult mai prețioase decât moștenirea sau experiența tradiției? De vreme ce aceste valori au decăzut din poziția lor de axe și  călăuze în viață, ce rost mai are să tot discutăm despre lucruri la care nu vom ajunge ( tradiția ne e martor), la nici un consens?

      Aceste convingeri care formează structura de rezistența a habitatului nostru mintal postmodern ar trebui să răspundă însă la o întrebare elementară: ce am pus noi în locul trioului? Suntem oare satisfăcuți de faptul că în loc de Adevăr avem opiniile noastre despre, că în loc de Bine avem relativism și corectitudine politică, iar în loc de Frumos am pus gusturile noastre arbitrare?

     Care este punctul de vedere al educatorilor și filosofilor educației în această chestiune? Școala menține interesul pentru valorile traditionale sau a abandonat trioul în numele formării de competențe pragmatice?  
     Iată provocarea ediției din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor. Invitatul noastru în studioul RRC este d-l prof. univ. dr. Emil Stan, unul dintre cei mai cunoscuți și reputați filosofi ai educației din cultura noastră reflexivă actuală.

3 comentarii:

  1. unde as putea gasi inregistrarea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Voi posta inregistrarea luni sau marti, cel tarziu.
    Va multumesc pentru interes!
    Constantin Aslam

    RăspundețiȘtergere
  3. inregistrarea ramane accesata timp de doua saptamani pe siteul www.culturalazi.ro, la pagina de program a siteului. o puteti asculta pana pe 27 aprilie. Mirela Nicolae

    RăspundețiȘtergere