vineri, 19 aprilie 2013

Editia din 20 apr. Filosofia din cărți, filosofia din articole. O radiografie a cercetării filosofice (inter) naționale

Invitat: cerct. șt. dr. gr. I Ionuț Isac 

          Performanța în filozofie, o știm cu toții, este intim corelată de anumite caracteristici ale unor opere de gândire prin intermediul cărora îi identificăm pe filosofii „mari” și în raport de care stabilim anumite clasamente. Inovația conceptuală, deschiderea de noi întrebări și sugerarea de soluții, anvergura temelor abordate,  profunzimea și subtilitatea argumentării, rezistența și influența de durată în timp etc. sunt doar câteva dintre criteriile după care ierarhizăm și prețuim operele filosofice devenite bunuri de patrimoniu universal.
 Acest mod tradițional de stabilire a ideii de performanță în filozofie este, în mod paradoxal, relaxat, dacă nu chiar contestat, de practicile filosofice profesioniste actuale care au făcut din „articolul științific” forma privilegiată de comunicare publică a actului de meditație filosofică. Ideea că se poate practica filozofie de performanță în absența publicării de cărți a devenit atât de răspândită, încât normativele internaționale de evaluare „punctează” mai bine un articol științific, decât orice altă formă de exprimare publică a unor cercetări filosofice personale. Pe scurt, „filosofia din cărți” nu mai este prețuită ca altădată.  
   Cum să ne explicăm acest abandon al tradiției? Este mai „valoroasă” filosofia din articole, decât filosofia din cărți? Iată provocarea ediției din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor.
  Invitatul emisiunii este d-l dr. Ionuț Isac, reputat filosof din generația medie de intelectuali reflexivi, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţ”, al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, posesor al unei platforme de afirmare științifică internațională impresionantă, deopotrivă, autor de cărți și de articole științifice cotate în bănci internaționale de date, poliglot, participant la o serie de importante congrese și conferințe cu profil filosofic în țară și în străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu