marți, 19 martie 2013

Ediția din 23 martie. Orient vs. Occident? Abordări interculturale și filosofice actuale


Apariția în ultimul deceniu a unor lucrări cu tiraje impresionante inspirate de atacurile teroriste de la 11 sept. 2011 și a unor cărți cu impact planetar, cum ar fi, de pildă, cea a lui Huntington, Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale sau Roger Scruton, Vestul și restul. Globalizarea și amenințarea teoristă, stimulează în noi tendința naturală a minții de gândi prin disjuncții exclusive, în acord cu marile dihotomii uzuale în limbajul politicii mondiale: Orient și Occident, Nord și Sud, centru și periferie, civilizație și barbarie, bogați și sărăci, creștini și musulmani etc.  
Acest mod de a gândi „belicos” lumea, în cadrele duale specifice „pronumelelor” identitare „noi” și „ei”, are însă și un revers cu adânci rădăcini înfipte în solul tradiției, dialogul între culturi, fapt relevat de ultima carte semnată de către d-na Grete Tartler,  Islam, repere culturale. Proba orientului.
Ediția din această săptămână a întâlnirii noastre radiofonice va lua ca pretext al dezbaterii acest volum insolit ce argumentează, prin apel la fapte culturale de o impresionantă erudiție, că identitatea noastră europeană s-a configurat prin importante și, deseori, neștiute valori preluate din cultura și civilizația orientală. Oare cîți dintre noi știu că autori precum Dante, Goethe, Novalis și-au afirmat originalitatea printr-un interes viu și o cunoaștere din „interior” a unor valori culturale de sorginte orientală?
Oare ce anume este „european” în cultura noastră europeană?
Iată provocarea pe care o lansează dezbaterea din această săptămână! Suntem onorați de prezența în studio a d-nei Grete Tartler, una dintre cele mai erudite personalități ale culturii noastre actuale: profesor universitar ce predă cursuri de cultură și civilizație arabă, scriitoare, poetă și traducătoare. Pasiunea pentru muzică - d-na Grete Tartler este și absolventă de Conservator - a fost acompaniată fără sincope, de iubirea pentru filozofie, domeniu în care și-a susținut și doctoratul. Tabloul ar fi incomplet, dacă am omite activitatea, răsplătită de înalte distincții, în diplomație ca atașat cultural la Viena, ambasador la Copenhaga și Reykjavik, ori ca ministru plenipotențial la Atena.
            Va astept intervențiile radiofonice în emisiune. Puteti, fireste, sa lasati si mesaje pe blogul Izvoarelor de filozofie.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu