sâmbătă, 2 iulie 2011

Ediţia din 9 iulie. Gândirea europeană în lecturi filosofice româneşti (II)


Invitat: conf. univ. dr. Viorel Cernica

Difuzăm în această ediţie cea de-a doua secvenţă a serialului ce argumentează şi ilustrează că paradigma filosofiei româneşti este interculturală.
În acest episod vom încerca să propunem un traseu de înţelegere a uneia dintre cele mai controversate probleme legate de cultura noastră filosofică. Când şi cu cine începe filozofia românească? Început sau începuturi?


4 comentarii:

  1. Intr-adevar originea filozofiei - ca mod particular, personal de gindire,de cautare interioara, luind in considerare si cele patru caracteristici ale actului de filozofare: uimirea, indoiala, cutremurarea si comunicarea intre diferitele existente umane - este comuna, este una singura.
    De fapt omenirea, OMUL, nu poate avea decit o singura origine, comuna - indiferent care ar fi aceea !
    Insa diferitele inceputuri specifice variatelor conjuncturi socio-economice si raporturilor dintre filozofie,teologie si stiinta in decursul istoriei - de ex.inceputul grecesc, roman, crestin ... , romanesc - isi gasesc fiecare locul in ideea de filozofie europeana.
    Modernitatea gindirii filozofice europene avind ea insasi un asa zis nou-inceput sau mai corect spus: Punct si in Continuare! Acest "in Continuare" simbolizind unitatea tuturor incercarilor omenesti de gasire a adevarului sub diferite forme in diferite timpuri de inceput .
    Succes in realizarea acestor episoade !

    RăspundețiȘtergere
  2. alexandru burlacu15 iulie 2011 la 17:36

    Intrerup sirul comentariilor doar sa atrag atentia asupra faptului ca inregistrarea este aceeasi din 2 iulie, adica intaiul episod...

    In rest, felicitari pentru initiativa si spor la lucru in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Domnule Alexandru Burlacu,
    va multumesc ca mi-ati semnalat eroarea. Am postat deja corect episodul al II-lea.
    As fi interesat sa va aflu si opiniile in legatura cu acest serial radiofonic. Poate schimbam pe aceasta tema o serie de mesaje la toamna, dupa difuzarea celor douaspezece episoade. Raman in asteptare!
    Cu stima,
    C. Aslam

    RăspundețiȘtergere
  4. alexandru burlacu19 iulie 2011 la 21:03

    Stimate Domnule Aslam,
    vă spun de la bun început că urmăresc cu mare drag acest serial de istorie a filosofiei româneşti! Fără îndoială, în toamnă vom avea prilejul de-a spune mai pe îndelete despre acesta după difuzarea sa în întregime.

    Între timp ascult şi iau aminte.

    O vară plăcută şi pe curând.

    Cu stimă,
    Alexandru Burlacu

    RăspundețiȘtergere